вторник, 21 май 2013 г.

Как да познаем добрия копирайтър?Тази модерна дума копирайтър се разбира по различен начин от различните хора.  Тези, които са чели „Поколението П” на Пелевин например, като чуят копирайтър и си представят отнесен рекламист, който се налива с отвара от халюциогенни гъби. Не по-различна е представата и у почитателите на Фредерик Бегбеде  - там, освен че е прояден от всемирен сарказъм към глобалния империализъм, нещастният копирайтър също рядко изтрезнява от пиене, депресия и наркотици.  Тук е мястото да кажем, че този образ е ретро и на път да замине в историята.
Добрият копирайтър днес със сигурност не е наркоман и пияница като героите на Пелевин и Бегбеде, но това не са най-важните качества, по които ще го познаете. Естествено, на първо място стои талантът за писане. Не всеки го притежава, но все пак една голяма част от хомо сапиенс има нагласа за копирайтър. Всъщност това са хората, които най-лесно се изразяват чрез писане. Талантът е божа работа и без тази дарба почти не е възможно да бъдеш добър копирайтър. Как да разберете кой я има ли? Няма страшно. То се вижда от самолет, както се казва. Това са текстовете, чието четене ви е приятно, разтоварва ви и при това научавате нещо ново. Ето това са текстовете на качествения копирайтър, пък бил той и по Пелевин и Бегбеде.
За съжаление, както в много други случаи, талантът не е достатъчен. За да бъдеш добър копирайтър, трябва все пак да си грамотен и да познаваш структурата и основните правила на езика, с който боравиш. Дори ако приемем, че не е най-важното един копирайтър да знае къде се поставя пълен и кратък член (въпреки че това не е много трудно и е признак за степен на интелигентност), все пак не е лошо да не слага главни букви и препинателни знаци където му падне. Всъщност по това той прилича на копирайтърите на Пелевин и Бегбеде, като се има предвид, че героите им са отчасти биографични, а самите те са супер интелигентни пичове.
И талант, и грамотност обаче не са достатъчни за добрия копирайтър. Той трябва да е и супер бърз отгоре на всичко! Тъй като тази работа е ниско платена, ако не си бърз – умираш прав или умираш от глад, както предпочитате. (Тук разликата с Пелевин и Бегбеде е, че техните герои са от добре платените момчета, но това не им се отразява добре на психиката.) А за да не сте гладен копирайтър, писането на текст от 200-300 думи трябва да ти е като едно щракване с пръсти.  Така, като щракнете с пръсти 10 пъти на ден, няма да бъдете гладен копирайтър, даже може да си живеете и прилично добре.
И пак това не е всичко. Има още нещо, по което да познаете добрия копирайтър. На последно, но не по важност място, е копирайтърът да има „багаж” – в главата става въпрос. Тъй като работата му е да пише по супер разнообразни теми интересно (не е задължително да е писател като Пелегин и Бегбеде), недосадно и що годе компетентно, този човек трябва да е задължително над средно интелигентен, че и малко отгоре.
И за да обобщим, добрият копирайтър ще познаете по това, че има талант, грамотен е, пише бързо и притежава средна към висока обща култура – това е. Не е лошо да е прочел Пелегин и Бегбеде също така...
SPORTS MY MALL

Няма коментари:

Публикуване на коментар